Санітарні вимоги до кухаря


Особиста гігієна - це ряд санітарних правил, які повинні дотримуватися працівники підприємств громадського харчування. Виконання правил особистої гігієни має важливе значення в попередженні забруднення їжі мікробами, які можуть стати причиною виникнення заразних захворювань і харчових отруєнь.
Правилами особистої гігієни передбачено ряд гігієнічних вимог до змісту тіла, рук і порожнини рота, до санітарного одягу, до санітарного режиму підприємства, медичному огляду працівників громадського харчування.
1. ЗМІСТ ТІЛА В ЧИСТОТІ - Важлива гігієнічна вимога. Забруднюючи від поту, шкірно-жирового мастила, слущивающегося епітелію, пилу і мікробів, шкіра погано функціонує, погіршуючи самопочуття людини. Крім того, бруд може стати причиною виникнення шкірних захворювань і забруднення оброблюваної їжі. Тому кухарям необхідно утримувати тіло в чистоті.
2. ЗМІСТ РУК В ЧИСТОТІ - Має особливо важливе значення для працівників громадського харчування, які в процесі приготування їжі постійно стикаються з продуктами. Зовнішній вигляд рук працівника харчоблоку повинен відповідати наступним вимогам: коротко стрижені нігті, чисте під ногтевое простір. Забороняється носити прикрасу і годинник на руках кухарів можуть виявитися хвороботворні мікроби, яйця глистів. Тому руки слід мити і дезінфікувати перед початком роботи, після відвідування туалету, при переході від обробки сировини до обробки готової їжі. У всіх інших випадках руки в процесі приготування їжі потрібно мити з милом після кожної виробничої операції. При пошкодженні шкіри рук слід обробити дезінфікуючим розчином, закрити її стерильною пов'язкою і надіти гумовий напальчник.
Кухарі, що мають гнійничкові захворювання на руках, до роботи не допускаються.
3. ЗМІСТ порожнини рота ПРАЦІВНИКІВ - Також має велике гігієнічне значення, так як в роті знаходиться значна кількість мікроорганізмів. Необхідно чистити зуби. При простудних захворюваннях можна приступати до роботи без відповідного висновку лікаря.
4. САНІТАРНА ОДЯГ ПОВАРА - Захищає харчові продукти від забруднень, які можуть потрапити в них з тіла і особистого одягу працівників в процесі приготування їжі. У комплект санітарного одягу кухаря входять: куртка, ковпак, фартух, рушник, косинка для витирання поту, штани або спідниця, спеціальне взуття.
Санітарний одяг надягають в певній послідовності, домагаючись акуратного зовнішнього вигляду, головний убір повинен повністю закривати волосся. При носінні санітарного одягу кожен працівник зобов'язаний виконувати наступні правила: змісту одягу протягом робочого дня в чистоті і охайності; не користуватися шпильками або голками для застібання курток; не класти в кишені санітарного одягу сторонні предмети; перед виходом з виробничого приміщення знімати санітарний одяг, а по можливості надіти її, попередньо вимивши руки; не входити в технологічному одязі в туалет; міняти санітарний одяг у міру забруднення (але не рідше 3 разів на тиждень) і перед роздачею їжі; зберігати санітарний одяг окремо від верхнього одягу.
Особиста одяг і взуття кухаря повинна бути легкою, зручною і призначеної тільки для роботи на виробництві.



Комментариев нет:

Отправить комментарий